31.10.2023 GÜNLÜK BÜLTEN

GÜNDEME DAİR

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya yılın 3. çeyreğinde daraldı. Böylece ekonomi, bir yıl içinde 2. kez resesyona doğru ilerledi. Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) verilerine göre ekonomi Temmuz-Eylül döneminde yüzde 0,1 daraldı. Hanehalkı harcamalarındaki düşüş, daralmada etkili oldu.
Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmini yüzde 0,2 daralmaydı. Almanya ekonomisi önceki çeyrekte yüzde 0,1 büyüme kaydetmişti. Açıklanan veri, geçen sene yaşanan enerji kaynaklı olarak resesyona giren ekonominin toparlanmakta zorlandığını gösteriyor. IMF, bu yıl büyük ekonomilerden sadece Almanya’nın daralmasını öngörüyor. Tüm dünyada yüksek faiz oranları, ekonomisi büyük oranda sanayiye bağlı olan Almanya’da bu ürünlere olan talebi düşürüyor. Hizmet sektörü daha iyi performans gösterse de S&P Global verileri, burada da yavaşlama olduğuna işaret ediyor. Verilere göre özel sektör aktivitesi 4. çeyreğe girerken daralmayı sürdürdü. Almanya’nın önde gelen kimyasal madde üreticilerinden Lanxess Grububu ay işgücünü yüzde 7 oranında azaltacağını duyurmuştu. Enflasyondaki soğuma ve artan ücretlerin tüketim kaynaklı toparlanmayı tetiklemesi bekleniyor. Bloomberg anketine katılan analistler, ekonominin 2024’te yüzde 0,5 büyümesini öngörüyor. Almanya 2022’nin son çeyreğinde yüzde 0,5, 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 0,3 daralmış, ekonomi böylece resesyona girmişti.

Almanya’da enflasyon Ekim’de tahminlerden fazla yavaşladı. Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) verilerine göre AB uyumlu TÜFE Ekim’de yıllık yüzde 3 arttı. Bu, Haziran 2021’den beri en düşük seviye olarak kaya geçti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yüzde 3,3’tü. Enflasyon bir önceki ay yüzde 4,3 olmuştu. TÜFE aylık bazda yüzde 0,1 artış beklentisine karşılık yüzde 0,2 geriledi. Önceki ay yüzde 0,2 artış kaydedilmişti. 20 üyeli Euro Bölgesi’nde de İtalya ve Fransa’da enflasyonun yavaşlaması bekleniyor. Bugün açıklanan veriye göre İspanya’da enflasyon elektrik maliyetlerindeki artışla ufak bir artış göserdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde enflasyonda daha fazla yavaşlama beklentisi nedeniyle faiz artırımlarına geçen hafta ara verdiklerini duyurmuştu. AMB 10 ay üst üste faiz artırımlarına gitmişti. Lagarde’a göre daha sıkı finansal koşulların talebi azaltmasıyla enflasyonda yüzde 2 hedefine geri dönüş mümkün. Bugün açıklanan farklı bir veri, Alman ekonomisinin 3. çeyrekte daraldığını göstermişti.

ABD yönetimi, yapay zekadan kaynaklanan riskleri önlemeyi amaçlayan kapsamlı bir kararname çıkardı. Kişilerin dolandırıcılıktan korunması amacıyla, yapay zekayla oluşturulan içeriğin tespit edilmesi ve doğrulanması için yeni kurallar getiriliyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden’ın emriyle hazırlanan kararname, yapay zeka güvenliği için yeni standartlar getiriyor. “ABD’lileri yapay zeka sistemlerinin potansiyel risklerinden korumak için” hazırlandığı belirtilen kararname, yapay zeka sistemleri geliştiren şirketlerin güvenlik testi sonuçlarını ve diğer kritik bilgileri hükümetle paylaşmasını zorunlu kılıyor. Kararname kapsamında, kurumların güvenlik testleri için standartlar belirlemesi ve siber güvenlik risklerini ele alması gerekiyor. Kişilerin dolandırıcılıktan korunması amacıyla, yapay zekayla oluşturulan içeriğin tespit edilmesi ve doğrulanması için yeni kurallar getiriliyor. Bu kapsamda, yazılımlardaki güvenlik açıklarını bulmak ve düzeltmek için gelişmiş bir siber güvenlik programının oluşturulması da hedefleniyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden başkanlık planları için kritik bir gelişme yaşandı. Trump’ın eski yardımcısı Mike Pence başkanlık yarışından çekildiğini açıkladı. ABD’nin eski Başkan Yardımcısı Mike Pence, bir zamanlar başkan yardımcılığını yaptığı Donald Trump’a karşı aylardır maddi zorluklarla yürüttüğü seçim kampanyasını sonlandırdı. Cumhuriyetçi seçmenleri Trump’a karşı en iyi alternatif olduğuna ikna etmek üzere aylarca uğraşan Pence, Cumartesi günü Las Vegas’taki Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu bağışçı konferansında beklenmedik bir açıklamayla adaylıktan çekildiğini duyuran ilk büyük aday oldu. Trump, başkanlık yarışını açık arayla önde götürüyor. Pence, “Geçen altı ay boyunca ülkeyi dolaştıktan sonra, buraya benim için (durumun) netleştiğini söylemek için geldim: Benim zamanım değil. Çokça dua etmenin ve düşünüp taşınmanın ardından başkanlık kampanyamı sonlandırmaya karar verdim” dedi. Pence konuşmasında herhangi bir adayı desteklemekten kaçınsa da seçilecek kişinin ülkeyi “nezaketle” yöneten biri olması gerektiğini söyledi. Bu sözleri ABD kamuoyunda Trump’a karşı bir eleştiri olarak algılandı. Pence başkanlık adaylığını Haziran’da açıklamış fakat adaylığını sürdürmesini sağlayacak kadar seçmen ve bağışçı desteğini sağlayamamıştı.

ABD’de borsaya açık şirketlerin yarısı bilançolarını açıkladı ancak hisse yatırımcıları gidişattan pek de memnun görünmüyor. JPMorgan Chase & Co.’nun üç aylık bilanço sezonuna start vermesinden bu yana 11 işlem günü geçti. S&P 500 Endeksi bunun dokuzunda düşüş yaşadı ve bu seansların dördünde yüzde 1’i aşan kayıplar görüldü. Satış ve hisse başına karları analist beklentilerinin altında kalan şirket hisselerinde bilanço açıklamasını izleyen işlem gününde yaşanan ortalama düşüş, S&P 500’de aynı dönemde yaşanan kaybı yüzde 5,7 oranında geride bıraktı. Bu, 2017’den bu yana en yüksek seviyeye işaret etti. Son dönemde küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmaların arkasında Orta Doğu’daki çatışmalar, Fed’in faiz patikası ve 10 yıllık Hazine getirilerinin yüzde 5’e ulaşması gibi faktörler yer alırken, beklentileri karşılayamayan bilançolar da süreçte “tuz-biber” etkisi yarattı. Evercore ISI’dan Rich Ross, “Makro, piyasaya hakim olmaya devam ediyor ve bilançoların beklentileri karşılayamamasına verilen tepki, normalde verilen tepkiden çok daha olumsuz. Daha geniş bir perspektiften bakıldığında, bu durum yalnızca şu anki durumla ilgili değil, aynı zamanda gelecek yılın öngörülebilirliğiyle ilgili belirsizliği de yansıtıyor” dedi.

Japonya’nın 10 yıllık tahvil getirileri, Japonya Merkez Bankası’nın kararının beklendiği yeni haftaya 11 yılın en yüksek seviyesine yakınsayarak girdi. Japonya’nın 10 yıllık tahvil getirileri Pazartesi günü Japonya Merkez Bankası’nın iki günlük para politikası toplantısına başlamasıyla 11 yılın en yüksek seviyesine yaklaştı. 10 yıllık tahvilin (JGB) getirisi Pazartesi günü yüzde 2,29 artışla yüzde 0,893’e yükseldi. Böylelikle 10 yıllık tahvilin getirisi 26 Ekim’de kısa süreliğine ulaştığı yüzde 0,895 seviyesine yeniden yaklaşmış oldu. 10 yıllık tahvilde getiri bu seviyeye en son Nisan 2012’de ulaşmıştı.

Altın fiyatları Orta Doğu’daki çatışmaların daha geniş alanlara yayılabileceği endişesi ile kritik eşik olan 2 bin dolar civarında işlem görüyor. Altının Cuma gününü İsrail-Filistin çatışması kaynaklı haberlerin etkisiyle Mayıs’tan bu yana ilk kez 2 bin doların üzerinde kapanırken yeni haftanın ilk işlem gününde de bu kritik eşiği test etti. Haftanın ilk işlem gününde spot altın fiyatları 2 bin doların üzerini gördükten sonra hemen bu seviyenin altında denge kazandı. SPI Asset Management Yönetici Ortağı Stephen Innes, petrol ve altın fiyatlarının Pazartesi günü erken işlemlerde oldukça düşük olduğunu ancak bunun yanıltıcı olabileceğini belirterek, “Altın fiyatları çok fazla düşmeyebilir” dedi. Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırmasından bu yana en çok kazananlardan biri olarak öne çıkan altın bu dönemde yüzde 9’dan fazla değer kazandı. Öte yandan, piyasalar bu hafta, ABD Merkez Bankası (Fed) da dahil olmak üzere büyük merkez bankalarının faiz kararlarını yakından izleyecek. Piyasalar aynı zamanda Fed’in Çarşamba günkü faiz oranı kararı öncesinde ABD Hazine Bakanlığı’nın yeni borçlanma planına da odaklanmış durumda. Açıklanacak plan, ABD Hazinesi’nin genişleyen bütçe açığını finanse etmek için uzun vadeli tahvil ihraçlarını ne ölçüde artıracağını ortaya koyacak. Şimdiye kadarki ihraçlar, getirilerin küresel mali kriz öncesinden bu yana en yüksek seviyelere yükselmesine neden olmuştu.

Petrol, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik artan askeri saldırısının henüz İran veya vekillerinin sahada önemli bir misillemesine yol açmaması nedeniyle düştü ve bu da bölgesel ham petrol arzının kesintiye uğrayabileceği endişesini azalttı. Küresel gösterge Brent, Cuma günü İsrail’in operasyonlarını hızlandırmasıyla neredeyse yüzde 3 oranında yükseldikten sonra varil başına 90 doların altına düşerken, ABD ham petrolü 84 dolara yakın düştü. Singapur’daki Vanda Insights danışmanlık şirketinin kurucusu Vandana Hari, “Hafta sonu, silahlı çatışmanın İsrail ve Gazze ile sınırlı kaldığını gösterdi. Bu açıdan bakıldığında ham petrol aşırı satın alınmış görünüyordu. Ham fiyatların muhtemelen bir sonraki risk olayına kadar düşmeye devam edeceğini” söyledi. Orta Doğu küresel ham petrol arzının üçte birini oluşturuyor ve İsrail’in saldırısının tırmanmasının petrol tankerlerine yönelik saldırılara, denizdeki geçitlere yönelik tehditlere ve Tahran’dan yapılan ihracatın azalmasına yol açabileceğine dair korkular var. Ham petrol vadeli işlemleri Pazartesi günü Asya’da işlem görmeye başlamadan önce, hem Tahran hem de Vaşington çatışmanın hâlâ yayılabileceği konusunda uyarmıştı. İran, savaşın “herkesi harekete geçmeye zorlayabileceğini” söyledi. Bu arada ABD, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’a göre yayılma riskinin “yüksek” olduğunu gördü. İsrail ordusuna ait buldozerler 29 Ekim’de Gazze sınırını geçiyor. ABD’de Cushing, Oklahoma’daki önemli depolama merkezinde tutulan petrol stokları 2014’ten bu yana en düşük seviyeye yakın seyrediyor, ancak Körfez Kıyısı boyunca benzeri görülmemiş bir benzin bolluğu oluştu.

Facebook ve Instagram’ın çatı kuruluşu Meta Platforms, Avrupa’daki kullanıcılarına abonelik ücreti karşılığında Facebook ve Instagram’a reklamsız erişim sağlayacağını açıkladı. Meta Platforms Inc., bölgedeki mahkemelerin sosyal medya şirketlerinin verileri işleme biçimini sıkılaştırmaya başlamasının ardından, Avrupa’daki kullanıcılarına abonelik ücreti karşılığında Facebook ve Instagram’a reklamsız erişim sağlayacak. Şirketten yapılan açıklamada, Kasım ayından itibaren kullanıcıların sosyal medya sitelerine web üzerinden ayda 9,99 euro (10,57 dolar) veya Apple Inc. ve Android’in mobil işletim sistemleri üzerinden ayda 12,99 euro karşılığında abone olabilecekleri belirtildi. Öte yandan, abonelik hizmetleri Avrupa Birliği, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre’deki herkese sunulacak. Abonelik uygulaması, Avrupa’da kullanıcı verilerinin nasıl toplandığı ve kullanıldığına ilişkin artan düzenlemelere bir tepki olarak geliştirildi. Meta kararı açıklayan bir blog yazısında, AB Adalet Divanı’nın Temmuz ayında şirket aleyhine çıkan kararına atıfta bulundu. Mahkeme o dönemde şirketlerin, verilerinin toplanıp “gerekirse uygun bir ücret karşılığında” reklamverenlere satılmasını istemeyen müşterilere alternatif bir hizmet sunmayı düşünmeleri gerektiğini belirtmişti.

X sosyal medya platformunun sahibi Elon Musk, X’te yanlış bilgi olduğu belirlenen paylaşımın gelir getirmesinin engelleneceğini duyurdu. Musk, X üzerinden yaptığı açıklamada, platformun yanlış bilgileri düzeltmek ya da paylaşımın bağlamını açıklamak için kullanılan “topluluk notları” özelliğine gelen bir yeniliğe değindi.  Söz konusu paylaşımda Musk, “Topluluk notları tarafından düzeltilen bir paylaşım, gelir elde edemeyecek.” ifadelerini kullandı. Bu uygulamanın, sansasyonelliğe karşı insanları doğru bilgiye teşvik etme amacı taşıdığını kaydeden Musk, “İnsanların gelirlerini engellemek için topluluk notlarının bir araç olarak kullanma girişimlerinin hemen anlaşılacağını belirtmek gerekiyor, çünkü tüm kod ve veriler açık kaynaklıdır.” açıklamasında bulundu.

Toyota’nın Nisan-Eylül aylarını kapsayan mali yarı yılında küresel satışlar Afrika ve Orta Doğu’daki satışların desteğiyle rekor seviyeye yükseldi. Şirket ilk yarı yılda küresel üretimini de artırdı. Toyota’nın küresel satışları Nisan-Eylül döneminde bir önceki yıla göre yüzde 8,3 artarak 5,6 milyon adet ile tarihi yüksek seviyeye çıktı. Japon şirket yaptığı açıklamada, mali yılın ilk yarısında küresel üretimin de iştirakleri Daihatsu Motor Co. ve Hino Motors Ltd. dahil olmak üzere yüzde 10 artarak 5,7 milyon adede ulaştığını belirtti. Toyota ve Lexus marka otomobillerin satışları Afrika’da yüzde 22 ile tüm bölgeler arasında en yüksek artışı kaydederken, bunu yüzde 17 ile Orta Doğu, yüzde 9,4 ile Kuzey Amerika ve yüzde 7 ile Avrupa izledi. Şirketin satışları, Tayland ve Endonezya gibi yerlerdeki ekonomik yavaşlama nedeniyle Japonya hariç Asya’nın bazı bölgelerinde nispeten zayıf kaldı. Toyota’nın Çin’deki satışları, tüketicilerin elektrikli araçlara yönelmesiyle yüzde 1’den daha az arttı. Şirketin satışları Japonya’da yarı iletken tedarikiyle ilgili sorunların hafiflemesiyle yüzde 34 arttı. Toyota’nın elektrikli araç satışları ise altı aylık dönemde bir önceki yıla göre yüzde 38 artışla 1,8 milyon adet oldu. Lexus Başkanı Takashi Watanabe geçen hafta düzenlenen Japan Mobility Show’da ülkedeki yetersiz şarj ağına değinerek, “Sayıları hala sınırlı, ancak Lexus’a özel şarj istasyonları için de bir program üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Küresel piyasalarda risk iştahı üzerinde baskı sürerken Avrupa’nın iki dev bankası Unicredit ve HSBC hisse geri alım programı açıkladı. Avrupa’nın iki dev bankası toplamda 5,6 milyar dolarlık hisse geri alım programı duyurdu İtalyan Unicredit ve İngiliz HSBC, yeni haftanın ilk işlem gününde hisse geri alım programlarını açıkladı. UniCredit 2,6 milyar dolar kadar yeni bir hisse geri alım programı başlattığını ve alımlar için Goldman Sachs’ı yetkilendirdiğini bildirdi. Dolaşımdaki hisse sayısı azaltarak gelecekteki birim hisseye düşen kazancı artıran hisse geri alımları, UniCredit’in hisse fiyatını yükseltmeye çabalayan CEO Andrea Orcel’in başlıca hamlelerinden biri olarak kaydedildi. UniCredit geçen hafta Avrupa Merkez Bankası’ndan (AMB) 2,5 milyar euroluk hisse geri alım programı başlatma yetkisi almıştı. UniCredit 2022 yılına yönelik ikinci hisse geri alım programını Ekim ayı başında tamamlamıştı.

Küresel piyasalar Fed toplantısından çıkacak mesajlara odaklanırken opsiyon piyasası üzerinden dolarda beklentilerin iyimser olduğu görüldü. Küresel piyasalar Fed kararı ve ABD Hazine Bakanlığı’nın açıklayacağı borçlanma programına odaklanırken, dolarda beklentilerin iyimser tarafta olduğu görüldü. Bloomberg tarafından Bloomberg Dolar Endeksi üzerinden yapılan hesaplamalara göre opsiyon piyasasında dolar beklentilerinin pozitif olduğu izlendi. Göstergeler önümüzdeki haftaya ilişkin opsiyonların primli işlem gördüğüne işaret etti. Bununla birlikte son dönemde görülen zirve seviyelerin tekrar kaydedilmediği izlendi. En likit opsiyon sözleşmesinde satım ve alım opsiyonu arasındaki volatilite farkını gösteren gösterge Bloomberg Dolar Endeksi’nde vadeye kalan gün noktasında 11 baz puan oldu. Geçen hafta bu gösterge 10 baz puana düşerek son 3 aydaki en düşük iyimser beklentiye işaret etmişti. 20 Ekim’de söz konusu gösterge 35 baz puan olarak kaydedilmişti. Bu durum piyasada doların görünümü açısından piyasa beklentilerinde doğrudan bir değişime işaret etmese de beklentilerin yönü açısından sinyaller vermesiyle dikkate alınıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayına ilişkin ekonomik güven endeksini yayımladı. Buna göre ekonomik güven endeksi Ekim’de 96,5’e yükseldi. Ekonomik güven endeksi Ekim’de yüzde 1,2 oranında artarak 96,5 değerini aldı. Endeks Eylül ayında 95,4 değerini almıştı. Bir önceki aya göre Ekim ayında Tüketici Güven Endeksi %4,4 oranında artarak 74,6 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 0,2 oranında artarak 105,3 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,5 oranında artarak 113,6 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 3,3 oranında azalarak 113,9 değerini, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,9 oranında artarak 89,1 değerini aldı. Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

Türkiye’de mevduatların ağırlıklı kısmını oluşturan 1-3 ay vadeli mevduatlarda ortalama faizler yüzde 45’te tutunamadı. Faizler ikinci haftada da gerileme gösterdi. Ekonomi yönetiminin standart TL mevduatı özendiren düzenlemelerinin ardından bir süre yükseliş ivmesi göstere mevduat faizlerinde son haftalarda geri çekilme izleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre mevduatların ağırlıklı bölümünü oluşturan 1-3 ay arası vadesi bulunan mevduatlarda ortalama faiz 20 Ekim haftası itibariyle yüzde 44’ün altına indi. Bu vadeli mevduatlarda ortalama faiz 6 Ekim haftasında yüzde 45,5 seviyesine kadar yükselmişti. Fakat son iki haftada ortalama faizlerde ılımlı düşüş dikkat çekti. Tüm vade grupları dikkate alındığında ise ortalama faizin yüzde 37,5 seviyelerine indiği görüldü.

                                                                                                
EURUSD

Euro Bölgesi’nin ekonomik yönden en güçlü ülkesi Almanya’da dün açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) öncü verilerine göre ülke ekonomisinden beklenenden daha az daralma gerçekleşmesi sonrası parite haftanın ilk gününde toparlanma hareketleri sergiledi. Öte yandan ECB yönetiminin faizlerin uzun süre yüksek kalmaya devam edeceğini belirten açıklamalar Euro için destekleyici faktör oldu. Bugün Avrupa’da TÜFE ön okuma verileri yatırımcıların takibinde olacak.
Teknik olarak bakıldığında düşüş trendini sonlandırarak yükselen kanal içerisinde fiyatlanma yakalayan paritede 1,0640 direnç seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 1,0675 ve 1,0715 seviyelerine kadar yön kuzeyde kalmaya devam edebilir. Aksi halde paritede görülecek geri çekilmelerde 1,0575 destek seviyesi takip edilebilir. Bu fiyat seviyesinin düşüşleri sınırlayamaması durumunda 1,0530 ve 1,0490 seviyeleri gündeme gelebilir.

DESTEK1,05751,05301,0490
DİRENÇ1,06401,06751,0715

GBPUSD
Yatırımcılar İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararını beklerken, parite haftanın ilk işlem gününde kararlı bir yön bulmakta zorlandı. Yatırımcıların daha fazla adım atmak için İsrail – Filistin çatışmasına ilişkin yeni gelişmeler beklediği ortamda, piyasa havasının sakinleşmesi ile birlikte GBP/USD çaprazı yatay seyrediyor. Öte yandan BoE’nin 2 Kasım’da pas geçmesi bekleniyor, zira tüketici harcamaları ve işgücü talebindeki durgunluk fiyat baskılarının daha da hızlanmasına izin vermeyecek, ancak bankanın faiz oranının zirvesini ve enflasyonu nerede gördüğüne dair rehberlik dikkatle izlenecek. Piyasa katılımcıları, merkez bankasının İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın manşet enflasyonun yılsonuna kadar yarı yarıya azalarak %5,4’e düşeceği görüşünü paylaşıp paylaşmadığını bilmek istiyor.
Teknik olarak bakıldığında 50 periyotluk hareketli ortalama seviyesinde dirençle karşılaşan paritede 1,2090 destek seviyesi altında kayıp derinliğinin artması durumunda 1,2045 ve 1,2000 sınırına kadar gevşeme alanı mevcut durumunu koruyor. Aksi yönde paritede görülecek tepki alımlarında 1,2170 direnci test edilebilir. Bu fiyat seviyesinin aşılması durumunda 1,2220 ve 1,2270 seviyelerine ulaşılabilir.  

DESTEK1,20901,20451,2000
DİRENÇ1,21701,22201,2270

USDJPY
Japonya Merkez Bankası politika faizinde değişikliğe gitmedi. Ancak getiri eğrisi programında daha esnek bir yaklaşım olacağı belirtilirken yüzde 1’in referans noktası olarak alınacağını söyledi. Her ne kadar getiri eğrisi programı esnetilse de ultra gevşek para politikasının sürecek olması karar sonrası yen varlıklara sert satış getirdi. USD/JPY paritesi yeniden 150,00 seviyesinin üzerine yükseldi.
Teknik olarak bakıldığında yükseliş eğilimine devam eden paritede 150,45 direnç seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 151,00 ve 151,50 seviyelerine ataklar gerçekleşebilir. Aksi yönde paritede görülecek kar realizasyonlarında 149,50 desteği belirleyici olabilir. Bu fiyat seviyesi altında satıcılı fiyatlamaların momentum kazanması durumunda 149,00 ve 148,50 seviyelerine kadar satışlar devam edebilir.

DESTEK149,50149,00148,50
DİRENÇ150,45151,00151,50

USDTRY
Finansal piyasalar yarın gerçekleştirilecek olan Fed faiz kararına odaklanmışken yurtiçinde yarın İmalat PMI, Perşembe günü TCMB Enflasyon Raporu, Cuma günü de Ekim ayı enflasyonu açıklanacak. Jeopolitik olaylar bir tarafta dururken veri gündeminin de yoğun olması kur fiyatlamalarında volatil hareketler görmemize neden olabilir.
Teknik olarak bakıldığında yükseliş trendinde fiyatlanan paritede 28,5000 TL direnç seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 28,7500 ve 29,0000 TL seviyelerine denemeler gerçekleşebilir. Aksi yönde paritede görülecek olası geri çekilmelerde 28,0000 TL destek seviyesi belirleyici olabilir. Bu fiyat seviyesinin altında görülecek satıcılı fiyatlamalarda 27,8000 ve 27,6000 TL seviyeleri yeniden radara girebilir.

DESTEK28,000027,800027,6000
DİRENÇ28,500028,750029,0000

XAUUSD
Ons Altın fiyatı son beş ayın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından ılımlı bir düzeltme hareketi gerçekleştirdi. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) daha fazla politika sıkılaştırması için kapılarını açık tutacağı ve ‘daha uzun süre daha yüksek faiz oranları’ diyaloğunu sürdüreceği beklentisiyle temkinli davranırken, kıymetli metal marjinal olarak düştü. Altın için yakın vadeli görünüm, Orta Doğu’daki gerilimin derinleştiği bir ortamda iyimserliğini koruyor. İsrail ordusu, Filistin ordusunu yok etmek için Gazze’ye kara harekatına hazırlanırken ABD, rehine durumunu etkileyebileceği için kara harekatını ertelemeye çağırmaya devam ediyor. Komşu Ürdün, İsrail’in Gazze’de başlatacağı kara harekâtının büyük bir insani felakete yol açacağı uyarısında bulundu. İleriye dönük olarak yatırımcılar, İsrail-Filistin çatışmasında ateşkes için potansiyel çözümleri tartışmak üzere BM Güvenlik Konseyi toplantısını bekleyecek.
Teknik olarak bakıldığında minör yükselen kanalda fiyatlanan emtiada 2000 dolar direnç seviyesi üzerine geçiş sağlanması durumunda 2012 ve 2025 seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi yönde emtiada görülecek kâr realizasyonlarında 1980 dolar destek seviyesi belirleyici olabilir. Bu fiyat seviyesinin altında satıcılı fiyatlamaların devam etmesi durumunda 1968 ve 1955 dolar seviyelerine kadar çözülmeler devam edebilir.

DESTEK198019681955
DİRENÇ200020122025

WTI
Petrol piyasasında ilk gündem orta doğuda yaşanan gerilim olarak kalmaya devam ediyor. Son olarak İsrail kanadında Hamas’a karşı savaşın ‘ikinci aşaması’ olan sürece girildiği açıklaması takip edildi. Bu açıklama ise gerilimin artacağı yönünde endişeleri yükseltti. Diğer yandan İsrail’in kara harekatını başlatmaması ise jeopolitik risklerin artmamasına neden olabiliyor.
Teknik olarak bakıldığında düşüş trendinde fiyatlanan emtiada 81,50 dolar destek seviyesi altında kalıcılık sağlanması durumunda 80,00 ve 78,60 dolar seviyelerine kadar erimeler gerçekleşebilir. Aksi yönde emtiada görülecek toparlanma hareketlerinde 83,80 dolar direnci belirleyici olabilir. Bu fiyat seviyesinin aşılması ile 85,30 ve 86,70 dolar seviyelerine ulaşılabilir.  

DESTEK81,5080,0078,60
DİRENÇ83,8085,3086,70


DAX30
Almanya ekonomisinin yüzde 0,3 daralma beklentilerine karşı yüzde 0,1 daralma göstermesi ile endeks bir miktar alım ilgisiyle karşılaştı. Ancak küresel piyasalarda devam eden jeopolitik endişelerin risk iştahını baltalamaya devam ettiği görülüyor. Bu nedenle endekste satıcılı eğilimin devam etmesini bekliyoruz.  
Teknik olarak incelediğimizde minör yükseliş trend çizgisi altında fiyatlanan endekste 14630 puan destek seviyesi altında kayıp derinliğinin artması durumunda 14500 ve 14380 puan seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi yönde endekste görülecek tepki alımlarında 14750 puan direnç seviyesi belirleyici olabilir. Bu fiyat seviyesinin üzerinde kazançlar korunabilirse 14880 ve 15000 puan seviyeleri hedeflenebilir.

DESTEK146301450014380
DİRENÇ147501488015000


US100
ABD’nin önemli yatırım bankalarından Morhan Stanley stratejisti Michael Wilson, hisse senetlerinde bir yom sonu rallisi yaşanmasının muhtemel görünmediğini, ralli bekleyen yatırımcıların hayal kırıklığına uğrayacaklarını savundu. Wilson, “Dördüncü çeyrekte ralli ihtimali önemli ölçüde azaldı. Daralan hareket alanı, temkinli olmayı gerektiren faktörler, aşağı yönlü kazanç revizyonları ve azalan tüketici, iş güveni dikkate alındığında yıl sonuna kadar bir ralli yaşanması beklentisinden farklı bir hikaye görüyoruz” dedi. Piyasa uzmanlarının bu görüşleri ile birlikte endeks üzerindeki satış baskısının arttığını görüyoruz.
Teknik olarak bakıldığında majör alçalan kanalda fiyat hareketini devam ettiren endekste 14130 puan destek seviyesi altında kayıp derinliğinin artması durumunda 14000 ve 13850 puan seviyeleri test edilebilir. Aksi yönde endekste görülecek tepki alımlarında 14380 puan direnci görülebilir. Bu fiyat seviyesinin aşılması durumunda 14500 ve 14630 puan seviyelerine ulaşılabilir.

DESTEK141301400013850
DİRENÇ143801450014630

BTCUSD
Blockchain analiz firması IntoTheBlock tarafından takip edilen verilere göre, Bitcoin’de en az 100 bin dolar değerinde BTC hareketi içeren işlemlerin sayısı yılın en yüksek seviyesi olan 23.400’e yükseldi. CoinDesk verilerine göre, kripto para biriminin fiyatı geçen hafta 35.000 doları aşarak Mayıs 2022’nin başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Kripto para birimi, 34 bin dolar seviyesinde yatay hareketliliğini sürdürürken, yılbaşından bu yana yüzde 100’ün üzerinde bir getiri sundu. BTC yükselişinde ve balinaların hareketlenmesinde, Bitcoin spot ETF gündemi etkili oldu.
Teknik olarak bakıldığında alçalan kanal üzerine geçiş sağlayan kripto para biriminde 35000 dolar direnç seviyesi üzerine atılım gerçekleşebilirse 35900 ve 36700 dolar seviyeleri hedef haline gelebilir. Aksi yönde lider kripto para biriminde görülecek çözülmelerde 34000 dolar desteği takip edilebilir. Bu fiyat seviyesinin düşüşleri sınırlayamaması durumunda 33200 ve 32500 dolar seviyeleri yeniden gündeme taşınabilir.

DESTEK340003320032500
DİRENÇ350003590036700

Ekonomik Takvim

EUR 09:00   Almanya Perakende Satışları

EUR 13:00   Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

EUR 13:00   Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH)

USD 17:00   Conference Board (CB) Tüketici Güveni

USD 23:30  Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları

Share:
Live Support