27.12.2023 GÜNLÜK BÜLTEN

GÜNDEME DAİR

İngiltere’nin, önümüzdeki 15 yıl içinde Avrupa’nın en iyi performans gösteren büyük ekonomisi haline gelmesi bekleniyor. İngiltere’nin, önümüzdeki 15 yıl içinde Avrupa’nın en iyi performans gösteren büyük ekonomisi haline gelerek, Almanya ile aradaki farkı kapatması ve Fransa karşısında liderliğini genişletmesi bekleniyor. Centre for Economics and Business Research (CEBR), Birleşik Krallık’taki GSYİH büyümesinin 2038’e kadar olan dönemde yüzde 1,6-yüzde 1,8 arasında sabitleneceğini ve bu durumun ülkenin dünyanın altıncı büyük ekonomisi konumunu korumasına yardımcı olacağını öngördü. Salı günü yayımlanan tahminler, İngiltere’nin, Brexit ve pandemi ile artan enflasyon da dahil olmak üzere bir dizi şokun ardından, yıllar süren ekonomik sıkıntılardan kurtulacağı beklentisini ortaya koyuyor. CEBR’in uzun vadeli dünya ekonomik sıralamasına göre İngiltere’nin, Euro Bölgesi’nin “dört büyük” ekonomisinin (Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya) hepsinden daha hızlı büyümesi bekleniyor, ancak ABD kadar hızlı değil. CEBR kıdemli ekonomisti Pushpin Singh, “İngiltere ekonomisinin temelleri hala çok güçlü. Londra’nın finansal ve danışmanlık hizmetleri merkezi olarak kalıcı statüsü, Birleşik Krallık genelinde hizmet sektörünün daha geniş gücüyle birlikte büyümeyi destekleyecektir” değerlendirmesinde bulundu. Singh, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ekonomik etkilerinin “ya abartıldığını ya da henüz yeterince araştırılmadığını” söyledi. CEBR 2038’e kadar Çin’in ABD’nin önüne geçerek dünyanın en büyük ekonomisi haline gelmesini de bekliyor.

Japonya’nın işsizlik oranı Kasım ayında yüzde 2,5 seviyesinde kaldı. Salı günü yayınlanan hükümet verilerine göre, Japonya’nın işsizlik oranı Kasım ayında önceki aya göre değişmeyerek yüzde 2,5 seviyesinde kaldı. İşsizlik oranı da ekonomistlerin yüzde 2,5 tahminini karşıladı. Ayrı olarak Japonya Merkez Bankası’ndan alınan veriler, hizmet üreticileri fiyat endeksinin Kasım ayında yüzde 2,3 arttığını gösterdi. Hizmetler ÜFE’si de önceki aya göre değişmedi. Salı günü yatay açılan Japonya’nın Nikkei 225 endeksi bu yılı yüzde 27’nin üzerinde kazançla tamamlayacak. Yen, dolar karşısında 142 civarında biraz daha güçlü işlem gördü.

Geçen ay Çin tahvillerinde yabancı yatırımcıların pozisyonunda kayda değer bir artış yaşandı. Bununla birlikte Çin Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine yanaşmaması ve düşük getirilerin girişlerin hızını önümüzdeki dönemde yavaşlatabileceği değerlendiriliyor. Küresel yatırımcılar dünyanın ikinci en büyük tahvil piyasasındaki pozisyonlarını geçen ay 251 milyar yuan (33 milyar dolar) artırdı. Bu, Çin’in Döviz düzenleyici kurumuna göre bugüne kadarki en yüksek ikinci artışa işaret ediyor. Artış, ekim ayındaki tutarın neredeyse altı katı oldu ve yuan tahvillerin geçen yıl yaşanan 616 milyar yuanlık rekor çıkışı tersine çevirme yolunda ilerleme kaydetmesini sağladı. Girişlerdeki sürpriz hızlanma, yatırımcıların Fed’in parasal genişlemeye erken ve daha agresif bir geçiş yapacağına dair beklentileriyle yaşanan küresel tahvil rallisinden kaynaklandı ve talep de pasif endeks fonlarından geldi. Ancak Pekin yönetiminin para politikasını gevşetme niyetinin olmaması, Çin’in uzun vadeli tahvillerine karşı artan ihtiyat ve daha ucuz gelişmekte olan piyasa varlıklarının görece çekici olması göz önüne alındığında bu ivme yavaşlayabilir. Societe Generale Asya Makro Strateji Direktörü Kiyong Seong, “Önümüzdeki altı ayda parasal genişleme adımlarının ölçeği Çin’de atılanlardan daha büyük olacağından, Çin tahvillerinin diğer küresel tahvillerden daha iyi performans göstermesi pek olası değil” öngörüsünde bulundu.

Altın fiyatları yılın son haftasında, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2024’te faiz indirimine gitmesi ve doların zayıflaması beklentileriyle yükselişe geçti. ABD’deki fiyat baskılarının hafiflediğini gösteren verilerin Fed’in 2024’te birden fazla faiz indirimine gideceğine ilişkin beklentileri güçlendirmesiyle spot altın, 3 yıl aradan sonra ilk yıllık artışına doğru giderek rekor seviyenin yakınında işlem görüyor. Altın geçen hafta yüzde 1,7 yükseldikten sonra haftanın 2. işlem gününde yüzde 0,6 artışla 2.064 dolar seviyelerinde alıcı buluyor. Gram altın ise 1.900 TL’nin üzerinde seyrediyor. Geçen hafta yayınlanan veriler, Fed’in tercih ettiği temel enflasyon göstergesinin geçen ay çok az yükseldiğini ve hatta bir ölçüye göre politika yapıcının yüzde 2 hedefinin gerisinde kaldığını gösterdi. Bazı merkez bankası yetkilileri erken gevşeme ihtimalini geri çevirmesine rağmen, swap piyasaları şu anda Fed’in Mart ayına kadar faiz indirimi ihtimalinin yüzde 80’den fazla olduğunu fiyatlıyor. Bu da faiz getirisi olmayan altın gibi değerli metaller için yükseliş anlamına geliyor. Küresel piyasalarda Noel tatili nedeniyle yön arayışı öne çıkarken, yatırımcılar bugün yurt dışında ABD’de Chicago ulusal aktivite endeksi, konut fiyat endeksi ile Dallas Fed imalat sanayi endeksi verilerini takip edilecek.

Küresel gösterge Brent, geçen hafta Ekim ayından bu yana en büyük yükseliş olan yüzde 3’ün üzerinde yükselişin ardından varil başına 79 doların üzerinde işlem gördü. ABD ham petrolü varil başına 74 dolara yakın. Saldırıların ardından gemiler rotalarını değiştirmek zorunda kaldı ve bu durum, ticari gemilerin korunmasına yardımcı olacak çok uluslu bir denizcilik görev gücünün kurulmasına yol açtı. Konteyner devi A.P. Moller-Maersk A/S şimdi Süveyş Kanalı’na bağlanan rotayı kullanmaya devam etmeye hazırlandığını söylüyor. Ham petrolün son kazanımları çeyreklik düşüşün telafi edilmesine yardımcı olurken, petrol bu yıl yaklaşık yüzde 8’lik bir kayıp yolunda ilerlemeye devam ediyor. Yatırımcılar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu ve ortaklarının daha fazla üretim kesintisi vaatlerine rağmen, küresel ham arzın gelecek yıl talebin üzerinde seyredebileceğinden endişe ediyor. Angola, kotalar konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle Cuma günü üretici grubundan ayrıldı, ancak geri kalan üyeler kartelin birliğini yeniden teyit etmekte hızlı davrandı. Bu arada, Rusya’nın geçen hafta petrol işlemesi, deniz yoluyla yapılan ihracatın azalması nedeniyle sekiz aydan fazla bir sürenin en yüksek günlük seviyesine yakın kaldı. ABD geçen hafta, Moskova’ya Ukrayna’da devam eden savaş konusunda baskı yapmak amacıyla, Rus petrolünün yatırımcısı Bellatrix Energy Ltd.’ye yaptırım uygulanması da dahil olmak üzere tavan fiyat için yeni yaptırım tedbirlerini duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin nadir toprak elementi (NTE) üretebilen 5 ülkeden biri olacağını ve dünyada önemli bir tedarikçi konumuna geleceğini bildirdi. Bayraktar, Eskişehir Beylikova Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri İşletme Tesisi’nde incelemelerde bulundu. Bayraktar, yüksek teknolojili ürünlerin stratejik ham maddesi olan NTE’nin çıkarıldığı tesisi ziyaret etti, pilot tesiste yürütülen proses geliştirme çalışmalarını yerinde gözlemledi ve yapılan çalışmalar hakkında ilgililerden bilgi aldı. Bayraktar, NTE’nin dünyada gelişen yeni teknolojiler, batarya teknolojileri, yenilenebilir enerji teknolojileri ve esası itibarıyla enerji dönüşümünün olmazsa olmazlarından biri olduğunu ve bu yüzden adının kritik madenler olarak adlandırıldığını kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aralık ayına ilişkin reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranlarını yayımladı. Reel kesim güven endeksi Aralık’ta 100,2’den 99,1 seviyesine geriledi. Böylelikle endeks 2023 yılının en düşük seviyesini görürken, bu yıl ilk kez 100’ün altında kaydedildi. Endekste 100’ün altındaki değerlerler anketin kapsadığı reel kesim temsilcilerinin ekonomik faaliyetlere ilişkin güveninin azaldığı kötümser bir görünüme işaret ediyor. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak 103,4 seviyesinde gerçekleşti. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 77,3 seviyesinde açıklandı. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 0,5 puan azaldı ve yüzde 77,5’e geriledi.


EURUSD  

ABD enflasyon rakamlarının piyasa tahmininden daha hızlı düşmeye başlamasıyla 1,1000 seviyesine geri döndü. Yatırımcılar FED’in daha hızlı ve derin faiz indirimleriyle karşı karşıya kalacağı ve gelecek yıl için faiz tahminlerinin derinleşmesiyle Euro üzerinde değer kazanımlarının artmasında etkili oldu.

Teknik olarak bakıldığında yükseliş kanalı içerisinde fiyatlanan parite 1,1085 direnç seviyesi ve bu direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayabilirse 1,1130 ve 1,1180 direnç seviyeleri görülebilir. Olası satış baskısının yaşanması 1,0995 destek seviyesinin altına sarkmalarda 1,0950 ve 1,0910 destek seviyeleri hedef haline gelebilir.

DESTEK1,09951,09501,0910
DİRENÇ1,10851,11301,1180

GBPUSD

Geçtiğimiz gün açıklanan İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla  (GSYH) yüzde 0,1 oranında daralma yaşanması sonucu parite üzerinde satışlar görüldü.

Teknik olarak bakıldığında 1,2740 direnç seviyesi üzerinde kalıcılık sağlayabilirse 1,2770 ve 1,2810 direnç seviyeleri görülebilir. Olası 1,2660 destek seviyesinin altına sarkması halinde 1,2620 ve 1,2580 destek seviyeleri hedef haline gelebilir.

DESTEK1,27001,26601,2620
DİRENÇ1,27701,28101,2850

USDJPY

Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından Tüfe rakamlarının beklentilerin altında açıklanması parite üzerinde yatay seyrini sürdürmesinde etkili oldu.

Teknik olarak bakıldığında ilk hedefi olan 143,00 direnç seviyesi görülebilir. Mevcut direnç seviyesi üzerinde kalıcılık sağlayabilirse 143,65 ve 144,20 direnç seviyeleri hedef haline gelebilir. Satışların devam etmesi halinde ilk durağı olan 142,00 destek seviyesini görmemize neden olabilir. Bu destek seviyesinin altına sarkmaların yaşanması halinde ise 141,40 ve 140,70 destek seviyeleri gündeme gelebilir.

DESTEK142,00141,40140,70
DİRENÇ143,00143,65144,20

USDTRY
Türkiye Faiz kararının beklentilere paralel açıklanması kurdaki artışların ana nedeni olurken, 29,0000 TL üzerinde kalıcılığını sürdürmesi yukarı yönlü hareketliliğin devam ettiği görülüyor.

Teknik olarak bakıldığında kurda 29,2000 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 29,500 ve 29,7500 direnç seviyeleri test edilebilir. Aksi yönde kurda görülecek çözülmelerde 28,8000 destek seviyesinin altına sarkması halinde 28,5000 ve 28,2000 destek seviyeleri olarak tekrar gündemimize taşınabilir.

DESTEK28,800028,500028,2000
DİRENÇ29,200029,500029,7500

XAUUSD

ABD’deki fiyat baskılarının hafiflediğini gösteren verilerin Fed’in 2024’te birden fazla faiz indirimine gideceğine ilişkin beklentileri güçlendirmesiyle ons altın, 3 yıl aradan sonra ilk yıllık artışına doğru giderek rekor seviyenin yakınında işlem görüyor.

Teknik olarak bakıldığında yükseliş kanalının içerisinde fiyatlanan emtia 2078 dolar direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayabilirse 2091 ve 2105 dolar direnç seviyeleri hedef haline gelebilir. Olası satışların yaşanması halinde 2051 destek seviyesinin altına sarkmalarda 2037 ve 2024 dolar destek seviyeleri gündeme gelebilir.

DESTEK205120372024
DİRENÇ207820912105

WTI

Ham Petrol, iki aydan uzun bir sürenin en büyük haftalık yükselişini kaydetmesinin ardından, Kızıldeniz’deki gemilere yönelik bir dizi Husi saldırısının ardından nakliye kesintilerinin odak noktası olmasıyla yatay yükseliş seyrini sürdürüyor.

Teknik olarak bakıldığında emtia; 76,80 dolar direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayabilirse 78,10 ve 79,50 dolar direnç seviyeleri hedef haline gelebilir. Olası satışların yaşanması halinde 74,20 destek seviyesinin altına sarkmalarda 72,80 ve 71,50 dolar destek seviyeleri gündeme gelebilir

DESTEK74,2072,8071,50
DİRENÇ76,8078,1079,50


DAX30 

Alman endeksi cuma günü kısmi yatay hareketle devam etti. Ayrıca yatırımcılar Euro bölgesinde fiyat baskılarının belirgin bir şekilde hafiflediğini ve faiz indirimlerinin geleceğinden emin bir görüntüye bürünmesi trendin devamlılığını desteklemeye devam edecektir.

Teknik olarak bakıldığında endeks 16870 puan direnç seviyesini kırması halinde 17000 ve 17130 puan direnç seviyeleri gündeme gelebilir. Olası satış baskısının tekrar yaşanması halinde 16600 puan destek seviyesini altına sarkma yaşanması halinde 16470 ve 16340  puan destek seviyeleri görülebilir.

DESTEK166201649016360
DİRENÇ169001703017170


US100

ABD kanadından açıklanan verilerin beklentilerin oldukça altında açıklanmasıyla beraber gün içerisinde yaşanan kayıplarını sildi. Ancak FED’in erken faiz indirimine gideceğine dair umutların güçlenmesi endeksin dirençli kalmasını sağlıyor.


Teknik olarak bakıldığında yükselen kanal hareketini sürdüren endekste 17000 puan direnç seviyesi üzerinde gerçekleşecek kapanışlarda alımların 17140 ve 17290 puan direnç seviyelerine kadar devam etmesi beklenebilir. Aksi halde endekste görülecek kâr realizasyonlarında 16750 puan destek seviyesi görülebilir. Bu fiyat seviyesinin düşüşleri sınırlayamaması durumunda 16610 ve 16470 puan seviyeleri gündeme gelebilir.

DESTEK167501661016470
DİRENÇ170001714017290

BTCUSD

Bitcoin (BTC), sürekli değişen bir piyasa ortamında 43,800 dolar seviyelerine ulaştı. Bu yükseliş, Michael Saylor tarafından Bitcoin ETF’lerinin Wall Street’teki son otuz yılın en büyük evrimi olarak  nitelendirilmesinin ardından gerçekleşti. Bitcoin piyasasındaki bu dinamik manzaraya ek olarak, kripto para biriminin yaklaşmakta olan halving olayı öncesinde de önemli gelişmeler yaşanıyor. Özellikle, Marathon’un iki madencilik sitesine yaptığı 179 milyon dolarlık stratejik yatırım dikkat çekti. unun yanı sıra, kripto topluluğu, ‘Bitcoin Ücretlerinin Dönüşümü’ olarak adlandırılan ve varlığın işlem çerçevesinde dönüm noktası olabilecek bir değişiklikle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor.

Teknik olarak bakıldığında lider kripto para 43200 dolar direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayabilirse 44000 ve 44800 dolar direnç seviyeleri görülebilir. Olası satış baskılarının yaşanması halinde 41600 dolar destek seviyesinin altına yaşanan sarkmalarda 40900 ve 40000 dolar destek seviyeleri hedef haline gelebilir.

DESTEK416004090040000
DİRENÇ432004400044800

Ekonomik Takvim

USD 21:00 5 Yıllık Tahvil İhalesi

Share:
Live Support