23.01.2024 GÜNLÜK BÜLTEN
23.01.2024 GÜNLÜK BÜLTEN
- 23 Jan, 2024
- by At Winex Markets
GÜNDEME DAİR
Çin Merkez Bankası gösterge kredi faiz oranını bu ay da değiştirmedi. Bir yıllık kredi faiz oranı, Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin tahminleriyle eşleşerek yüzde 3,45’te tutuldu. Çin Merkez Bankası’nın verilerine göre, mortgage için referans olan beş yıllık faiz oranı da tahmin edildiği gibi yüzde 4,2’de tutuldu. Geçen hafta PBOC bir yıllık politika kredilerinin faiz oranını düşürmekten kaçındı. Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli Çin stratejisti Xing Zhaopeng, “Bankalar Ocak ayında faiz indirimine hazır değil” dedi. Ayrıca bankaların net faiz marjlarındaki kötüleşmeyi de “büyük bir endişe” olarak nitelendirdi. Bu baskılar, borç verenlerin düşük borçlanma oranlarının etkisini tolere edebilmeleri ve fonlama maliyetlerini düşürmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyabileceklerini gösteriyor.
Altın fiyatları, piyasaların ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Mart ayında faiz indirimine gideceği tahminlerini düşürmesi sonrası yatay seyrediyor. Altın, Fed’in Mart’ta faiz indirimine geçeceğine ilişkin beklentilerin azalmasıyla, haftalık düşüşünün ardından sakin bir seyir izliyor. Altın fiyatları, geçen hafta yüzde 1 düştükten sonra haftanın ilk işlem gününde ons başına 2.023 dolar seviyesinde işlem görüyor. Ons altın ve bankalararası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanan gram altın ise 1.950 TL seviyesinin üzerinde seyrediyor. Swap piyasaları, bir hafta önce neredeyse yüzde 70 olan Fed’in Mart ayındaki faiz indirimi ihtimalini yüzde 46 olarak fiyatlamaya başladı. Öte yandan tahvil getirileri, para politikasında yakında gevşeme ihtimalini düşüren güçlü veriler sonrası Cuma günü yılın en yüksek seviyelerini gördü. Altın üzerinde baskı oluşturan dolar, faiz indirimi ihtimallerinin gerilemesiyle bu ay yükselişe geçti. Bu da ABD doları üzerinden fiyatlandırılan altını birçok alıcı için daha pahalı hale getiriyor. Analistler, ABD’de bu hafta açıklanacak büyüme verilerinin Fed’in gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin sinyaller verebileceğini belirterek, veriler sonrası piyasalarda oynaklığın artabileceğini düşünüyor.
Petrol fiyatları, OPEC üyesi Libya’nın en büyük sahasında üretime yeniden başlamasının ardından erken bir düşüşün ardından sakinleşti; bu durum, Kızıldeniz’de nakliyeyi kesintiye uğratmaya devam edecek gibi görünen gerilimlere ilişkin endişeleri dengeledi. Küresel gösterge Brent varil başına 79 doların altında pek değişmezken, ABD ham petrolü varil başına 73 dolara yakındı. Libya Ulusal Petrol Şirketi, daha önce günde yaklaşık 270 bin varil pompalayan Sharara’dan gelen akışın üç haftalık bir kesintinin ardından yeniden başlayacağını söyledi. Orta Doğu’nun başka yerlerinde yatırımcılar, ABD’nin Yemen’deki İran destekli Husi isyancıların gemilere saldırmasını engellemeye çalışması nedeniyle Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı’ndaki nakliyede uzun süreli aksamalar yaşanmasını bekliyor. Washington’un önümüzdeki günlerde ilave adımlar atabileceğini ima eden Biden yönetiminden bir yetkili olan Jon Finer’a göre, saldırıları caydırmaya yönelik askeri eylemler zaman alacak. Ham petrol bu yıl yön bulmakta zorlandı, art arda haftalarda yükselip düşüyor. Bu iniş çıkış modeli, Gazze Şeridi’ndeki İsrail saldırıları da dahil olmak üzere Orta Doğu’daki gerilimlerin etkisinin, petrol piyasalarına bol miktarda arzın devam edeceği beklentilerinin dengelenmesiyle ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta Uluslararası Enerji Ajansı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü dışında petrol üretiminde artışlar olduğunu, ancak talep büyümesinin yavaşladığını vurguladı. Singapur merkezli analiz firması Vanda Insights’ın kurucusu Vandana Hari’ye göre, petrol piyasaları Kızıldeniz’deki aksaklıkların ve İsrail-Hamas çatışmasının etkisini hesaba kattı.
Libya, en büyük petrol sahasından petrol üretimini ve ihracatını yeniden başlatacak. Libya’nın devlete ait petrol şirketi, protestocuların yakıt sıkıntısı nedeniyle tesisi kapatmasının ardından iki haftadan fazla süren arayı sona erdirerek Pazar günü ülkenin en büyük petrol sahasında üretime yeniden başladı. National Oil Corp. kısa bir açıklama yaparak ülkenin güneyindeki Sharara petrol sahasındaki mücbir sebepleri kaldırdığını ve tam üretime yeniden başladığını söyledi. Şirket kapatmayı, başkent Trablus’un yaklaşık 950 kilometre güneyindeki çöl kasabası Ubari’den gelen protestocuların yakıt kıtlığını protesto etmek için sahayı kapatmasının ardından 7 Ocak’ta devreye almıştı. NOC, İspanyol Repsol SA, Fransız TotalEnergies SE, Avusturyalı OMV AG ve Norveçli Equinor ASA’nın ortak girişimiyle işletilen Sharara’daki operasyonlar, istihdam, daha iyi hizmetler ve yeni bir rafineri de dahil olmak üzere sosyal ve ekonomik reformlar talep eden protestocular tarafından durdurulmuştu.
Hükümetin çalışmalarını tamamladığı düzenlemeyle kripto varlık alım-satım platformları, Türkiye’de lisans alıp şirket kurmadan ofis açamayacak, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunamayacak. Kripto gelirleri diğer finansal araçlar gibi vergilendirilecek. Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması planlanan kripto varlık düzenlemesiyle ilgili Bloomberg’in ulaştığı çalışmalara göre, Türkiye’de yerleşik şirketlerin kendi inisiyatifleri ile yurt dışı platformlarda hesap açarak işlem yapmasına bir engel getirilmiyor. İlk düzenlemenin ardından atılacak adımlarla diğer finansal kuruluşlara benzer şekilde kripto varlık hizmet sağlayıcı kuruluşlara da asgari sermaye şartı getirilecek. Bu rakam henüz netleşmedi ancak hükümet, “kurumların, yürüttükleri faaliyetlerin önemine uygun düşecek bir sermaye yapısına sahip olmaları” gerektiği düşüncesinden hareketle sermaye şartını yüksek tutmaya hazırlanıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ihale öncesi satışla birlikte 5 yıl vadeli tahvilde toplamda 31 milyar TL’lik borçlanma gerçekleştirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı 5 yıl vadeli 6 ayda bir yüzde 15,54 sabit kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracında 18,9 milyar lira borçlandı. İhaleye 33,6 milyar lira teklif gelirken, bileşik faiz yüzde 30,75 oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı 5 yıl vadeli 6 ayda bir yüzde 15,54 sabit kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracı öncesinde piyasa yapıcılar ile kamuya toplam 12 milyar lira satış gerçekleştirdi. Piyasa yapıcılardan gelen 19,5 milyar liralık teklife karşılık, 10 milyar lira satış yapıldı. Bu tahvilde kamuya 2 milyar lira satış gerçekleşti
Bloomberg HT’nin Ocak ayı TCMB faiz kararına ilişkin anketi sonuçlandı. Ankete göre, politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 45 seviyesine çıkarılması bekleniyor. Bloomberg HT’nin anketine katılan 23 kurumun medyan beklentisi, TCMB’nin 25 Ocak’ta faizi 250 baz puan artırarak yüzde 45 seviyesine çekeceği yönünde oldu. Ankete göre, Ocak ayı maksimum faiz beklentisi yüzde 45 olarak açıklanırken, minimum beklenti yüzde 42,5 olarak kaydedildi. Öte yandan bu anket döneminde 22 kurum, 2024 yıl sonuna dair faiz tahminlerini de paylaştı. Buna göre, piyasanın Ocak’ta 2024 yılının sonunda politika faizi için tahmini yüzde 40 seviyesinde oldu. Ayrıca, 2024 yıl sonu faiz tahminlerinde en yüksek beklenti yüzde 45 iken, en düşük beklenti yüzde 30 seviyesinde oldu. Söz konusu ankette katılımcılara faize ilişkin ilk indirim beklentileri de soruldu. Tahminini paylaşan 23 kurumdan 9’u söz konusu faiz indiriminin 2024’ün üçüncü çeyreğinde, diğer bir 9 kurum ise ilk indirimin 2024’ün dördüncü çeyreğinde gerçekleşebileceğini açıkladı. 1 kurum ilk faiz indirimini Haziran ayında beklerken, 1 kurum ise söz konusu indirimi Eylül ya da Ekim ayında beklediğini belirtti. Son olarak, kurumlardan 3’ü 2024 yılında TCMB’den herhangi bir faiz indirimi beklemediğini açıkladı.
EURUSD
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, AMB tarafından yaz dönemi itibariyle faiz indirimine gidilmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Bu söylemlerin parite üzerinden baskıların artırıyor.
Teknik olarak bakıldığında yükseliş kanalı içerisinde fiyatlanan parite 1,0940 direnç seviyesi ve bu direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayabilirse 1,0990 ve 1,1030 direnç seviyeleri görülebilir. Olası satış baskısının yaşanması 1,0850 destek seviyesinin altına sarkmalarda 1,0800 ve 1,0750 destek seviyeleri hedef haline gelebilir.
DESTEK | 1,0850 | 1,0800 | 1,0750 |
DİRENÇ | 1,0940 | 1,0990 | 1,1030 |
GBPUSD
İngiltere’de beklenenden daha yüksek enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından yükseldi. Ancak mevcut ABD perakende satışların beklentilerin üzerinde gelmesi doların güçlenmesi parite üzerinde yükselişi sınırlıyor.
Teknik olarak bakıldığında 1,2760 direnç seviyesi üzerinde kalıcılık sağlayabilirse 1,2800 ve 1,2840 direnç seviyeleri görülebilir. Olası 1,2670 destek seviyesinin altına sarkması halinde 1,2620 ve 1,2570 destek seviyeleri hedef haline gelebilir.
DESTEK | 1,2670 | 1,2620 | 1,2570 |
DİRENÇ | 1,2760 | 1,2800 | 1,2840 |
USDJPY
Asya kanadından açıklanan Çin GSYİH’nın beklentilerin altında kalması, işsizlik oranının artması ve güçlü ABD doları karşısında değer kayıplarını derinleştirirken parite üzerinde yükselişlerin yaşanmasına neden oldu.
Teknik olarak bakıldığında ilk hedefi olan 148,60 direnç seviyesi görülebilir. Mevcut direnç seviyesi üzerinde kalıcılık sağlayabilirse 149,10 ve 149,70 direnç seviyeleri hedef haline gelebilir. Satışların devam etmesi halinde ilk durağı olan 147,40 destek seviyesini görmemize neden olabilir. Bu destek seviyesinin altına sarkmaların yaşanması halinde ise 146,80 ve 146,20 destek seviyeleri gündeme gelebilir.
DESTEK | 147,40 | 146,80 | 146,20 |
DİRENÇ | 148,60 | 149,10 | 149,70 |
USDTRY
Dolar yeni bir rekor kırarak 30 TL’nin üzerine çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ABD’deki yatırımcı toplantılarında olacak. New York’ta gerçekleştirilecek toplantıya TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan katılacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise toplantıya, Ankara’daki programları nedeniyle çevrimiçi katılacak. Toplantıda Erkan’ın dünyanın en büyük yatırım fonlarından 200’ü aşkın üst düzey temsilci ile bir araya gelmesi bekleniyor
Teknik olarak bakıldığında kurda 30,0000 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 30,1500 ve 30,2800 direnç seviyeleri test edilebilir. Aksi yönde kurda görülecek çözülmelerde 29,8000 destek seviyesinin altına sarkması halinde 29,6000 ve 29,4500 destek seviyeleri olarak tekrar gündemimize taşınabilir.
DESTEK | 29,8000 | 29,6000 | 29,4500 |
DİRENÇ | 30,2000 | 30,3500 | 30,4800 |
XAUUSD
Dolar endeksi, Fed Üyesi Christopher Waller’ın açıklamaları, Çin ekonomisinde özellikle gayrimenkul sektöründen gelen zayıf veriler ve Kızıldeniz ticaret koridoruna ilişkin belirsizlikler dolara olan talebi artırmasıyla 10 ayın en büyük yükselişini gerçekleştirdi. Güçlü dolar karşısında Ons Altın büyük kayıp yaşadı.
Teknik olarak bakıldığında yükseliş kanalının altında fiyatlanan emtia 2021 dolar direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayabilirse 2034 ve 2047 dolar direnç seviyeleri hedef haline gelebilir. Olası satışların yaşanması halinde 1994 destek seviyesinin altına sarkmalarda 1980 ve 1967 dolar destek seviyeleri gündeme gelebilir.
DESTEK | 1994 | 1980 | 1967 |
DİRENÇ | 2021 | 2034 | 2047 |
WTI
Petrol, ABD’nin Yemen’deki hedeflere yönelik ilk saldırılarının ardından radar tesisine yeni bir saldırı gerçekleştirmesi haftaya yükselişle başladı.
Teknik olarak bakıldığında emtia; 74,20 dolar direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayabilirse 75,60 ve 77,00 dolar direnç seviyeleri hedef haline gelebilir. Olası satışların yaşanması halinde 71,40 destek seviyesinin altına sarkmalarda 70,00 ve 68,60 dolar destek seviyeleri gündeme gelebilir
DESTEK | 73,20 | 72,00 | 70,80 |
DİRENÇ | 75,80 | 77,00 | 78,30 |
DAX30
Euro Bölgesi’nde ekonomik güven 3. Ayda da iyileşme gösterdi. Bu iyileşme, bölge ekonomisinde ılımlı toparlanma olabileceği beklentisini artırdı ve bu iyimser hava endeks üzerinde kayıplarını bir miktar telafi etmesinde destek oldu.
Teknik olarak bakıldığında endeks 16540 puan direnç seviyesini kırması halinde 16670 ve 16800 puan direnç seviyeleri gündeme gelebilir. Olası satış baskısının devam etmesi halinde 16290 puan destek seviyesini altına sarkma yaşanması halinde 16150 ve 16000 puan destek seviyeleri görülebilir.
DESTEK | 16550 | 16430 | 16300 |
DİRENÇ | 16800 | 16930 | 17060 |
US100
ABD kanadından açıklanan verilerin beklentilerin oldukça altında açıklanmasıyla beraber gün içerisinde yaşanan kayıplarını sildi. Ancak FED’in erken faiz indirimine gideceğine dair beklentilerin belirsizliğini koruması paritede yatay seyrin devamlılığını sağlıyor.
Teknik olarak bakıldığında 16860 puan direnç seviyesi üzerinde gerçekleşecek kapanışlarda alımların 17000 ve 17140 puan direnç seviyelerine kadar devam etmesi beklenebilir. Aksi halde endekste görülecek kâr realizasyonlarında 16580 puan destek seviyesi görülebilir. Bu fiyat seviyesinin düşüşleri sınırlayamaması durumunda 16440 ve 16300 puan seviyeleri gündeme gelebilir.
DESTEK | 17230 | 17110 | 17000 |
DİRENÇ | 17480 | 17610 | 17740 |
BTCUSD
Bitcoini ETF’lerine SEC tarafından resmi onay verildi. 9 Ocak’taki yanlış duyurunun ardından, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) birkaç Bitcoin ETF’lerine onayladı ve Bitcoin üzerinde alıcılı seyir yaşanmasında etkili olmuştu. ABD kanadından açıklanan enflasyon verileri sonrası faiz indiriminin karmaşık bir hal alması Bitcoin üzerinde satış baskıları yarattı.
Teknik olarak bakıldığında lider kripto para 43600 dolar direnç seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayabilirse 44400 ve 45200 dolar direnç seviyeleri görülebilir. Olası satış baskılarının yaşanması halinde 41600 dolar destek seviyesinin altına yaşanan sarkmalarda 40700 ve 39800 dolar destek seviyeleri hedef haline gelebilir.
DESTEK | 38800 | 37600 | 36400 |
DİRENÇ | 41200 | 42400 | 43600 |
Ekonomik Takvim
USD 21:00 2 Yıllık Tahvil İhalesi
Let's Move Your Account Now
If you are trading at a different forex brokerage firm, 3 minutes is enough to take part in the advantageous world of Winex Markets.
Create Your Account Now
Activate your trading account in minutes by filling out the form below.
We are here for you
Fill out the form below and we will get back to you immediately.